+359 2 945 29 96 pst@pst.bg

Министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков провериха строителните дейности на автомагистрала „Марица“. Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се изграждат общо 65,62 км.

До края на ноември ще завърши изграждането на участъка Димитровград – Харманли – лот 2, от АМ „Марица“. Това увериха изпълнителите на обекта министрите Терзиева и Папазов. Трасето – с дължина 34,2 км, преминава през територията на общините Димитровград, Симеоновград, Хасково и Харманли. Физическото изпълнение на обекта е около 72%. На него се изгражда пътен възел „Димитровград“, който ще е най-големият на територията на Южна България. Очаква се съоръжението да е готово през септември, увериха инж. Цветан Цонев и г-н Камен Кичев, представляващи „ПСТ Холдинг“ ЕАД.

С построяването му пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива. На обекта в момента се работи на п. в. „Тополовград“, „Симеоновград“, по изграждането на надлези, подлези, селскостопански подлези и надлези и  т. н.

Полагането на първия асфалтов пласт стартира през март. По проект на трасето ще бъдат положени общо около 623 000 тона асфалтови смеси.

Изпълнител на лот 2 – Димитровград – Харманли, от км 36+400 до км 70+620, /общо 34,22 км/ е СДРУЖЕНИЕ „МАРИЦА ХАЙУЕЙ“. Стойността на договора за СМР е 146 564 400,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „РУТЕКС – ЕТЕ“. Техният договор е за 799 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект” ЕООД.

АМ “Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при възел „Ново село“.