+359 2 945 29 96 pst@pst.bg

От днес „ПСТ Груп“ ЕАД, като партньор в ДЗЗД „Руски паметник 2014“, започна реконструкцията на кръговото кръстовище на площад „Руски паметник“.
Целта на проекта е да се подобрят техническите параметри на съществуващото кръстовище, което да поеме автомобилният трафик и движението на градския транспорт.
При реализацията на проекта централният кръг с паметника ще се запази, а около него ще бъдат изградени три пътни ленти. Те ще бъдат изпълнени с два вида настилка – асфалтобетонова за активното движение и паважна до вътрешната и външна линия на ринга.
Съществуващата паважна настилка в локалните платна ще бъде пренаредена.
Трамвайното трасе ще бъде изместено и ще преминава извън кръговото кръстовище. За първи път на „Руски паметник“ ще бъде направен експеримент със „зелен“ трамвай. В участъците, в които няма автомобилно движение, коловозите ще бъдат с тревно покритие. Предвидено е използването и на нови технологии за намаляване на шума и вибрациите.
За уличното осветление ще бъдат поставени нови електрически стълбове с енергоспестяващи LED осветителни тела.
Предвижда се нова контактно-кабелната мрежа, подмяна на водопроводната мрежа, реконструкция на съществуващата канализация, нови тротоарни настилки, изграждането на велотрасе, което да свърже велоалеите по бул. „Цар Борис III“ и по бул. „Скобелев“.
Проектът е на стойност 3,5 млн. лева и се финансира от бюджета на Столична община. Срокът за изпълнение е до края на м. август.