+359 2 945 29 96 pst@pst.bg

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провериха строителните дейности на автомагистрала „Марица“. Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се изграждат общо 65,62 км.

Участъкът Димитровград – Харманли – лот 2, от АМ „Марица“ е с дължина 34,2 км и преминава през територията на общините Димитровград, Симеоновград, Хасково и Харманли. На него се изгражда пътен възел „Димитровград“, който ще е най-големият на територията на Южна България. С построяването му пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива.

Изпълнител на лот 2 – Димитровград – Харманли, от км 36+400 до км 70+620, /общо 34,22 км/ е СДРУЖЕНИЕ „МАРИЦА ХАЙУЕЙ“. Стойността на договора за СМР е 146 564 400,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „РУТЕКС – ЕТЕ“. Техният договор е за 799 200 лв. с ДДС.

Авторският надзор на участъка е на „Пътпроект” ЕООД.

АМ “Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при възел „Ново село“.