+359 2 945 29 96 pst@pst.bg

Започва полагането на последните 7 км асфалт по аутобана

След строителство, продължило близо 40 години, магистрала „Тракия” ще бъде готова около 5 юли. Това обяви директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров от 318-я километър на аутобана, откъдето започва полагането на асфалта на последните 7 км от отсечката.
„Магистралата трябва да е готова до края на юни, но договорът на изпълнителя е 15 юли. Необходими са около 5 дни за приемателната комисия, така че около 5 юли бъдещите ползватели ще могат да пътуват по магистралата,” обясни Лазаров в ефира на предаването „Тази сутрин” на BTV.

„Магистралата ще бъде пусната, когато бъде готова,” декларира и изпълнителният директор на „ПСТ ХОЛДИНГ“ АД  Иван Иванов, според когото няма да има никакви проблеми с получаването на Акт 16 за магистралата.
„Трудности съпътстваха целия проект, ще се пишат учебници по пътно строителство за магистрала „Тракия”. Това е най-дългият и най-трудният проект,” допълни Иванов.
По думите му, ако на 1 юли България има готова „Тракия”, това ще бъде историческо събитие – страната за първи път ще има цяла магистрала, която да свързва два важни града – София и Бургас.
Инж. Лазар Лазаров уточни, че от 1974 г. насам строителството е спирано многократно заради липса на средства, но завършването на магистралата е станало възможно благодарение на европейските фондове.